Fontos munka a háttérstábban – bemutatjuk Frittmann Évát

Frittmann Éva a bajnoki év elején csatlakozott a Kecskeméti NKSE stábjához, fizioterapeutaként dolgozik a játékosokkal. A szakembert nem csak a lányokkal való munkáról, de családról, munka és pihenés egyensúlyáról is kérdeztük.

 

Éva, ha jól tudom, gyógytornászként végeztél a főiskolán. Hogyan kezdődött a pályád?

Igen, 2013-ban végeztem Pécsett. Gyógytornászi pályámat a „400 ágyas Klinikának” az Ortopédiai osztályán kezdtem. Ez remek lehetőség volt akkor a gyors továbbfejlődésre. Nagyon sokat tanultam a már régóta ott dolgozó tapasztalt gyógytornászoktól. Gyorsan átláttam, hogy a kórházban nagyon szűk időkeret jut egy páciens gyógyítására és így sokszor elmaradnak a nagy eredmények. Egy évvel később megnyitottam az első magánrendelőmet, ott a városban és már akkor is azon dolgoztam, hogy egy- egy problémát minél előbb meg tudjak oldani és a fájdalmak mihamarabb elmúljanak.
Később aztán haza sodort az élet Soltvadkertre, ahol további rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a házi betegápolásban. Ami mellett még volt egy magánrendelőm és bedolgoztam a kiskőrösi Thermál fürdőbe. Az évek során folyamatosan továbbképzésekre jártam és továbbra is kutattam azokat a módszereket, amik gyorsan és hatékonyan segítenek a mozgásszervi panaszokon.
Azt hiszem mára sikerült begyűjtenem egy olyan tudást és tapasztalatot, amellyel igazán gyorsan tudom visszaállítani a szövetek normál működését, így a fájdalommentes mozgásokat.

Biztosan nagyon mozgalmasan telnek a napjaid, hiszen amellett, hogy a KNKSE felnőtt csapatával dolgozol, fitnesztermet üzemeltetsz Kiskőrösön és van két gyermeked is. Hogyan tudod megteremteni az összhangot a sok feladat között?

Igen, a soltvadkerti pályafutásom végül Kiskőrösön, a FrittiSport nevű fitnesz és gyógyászati központ megépítésével zárult, amit már több mint 6 éve vezetek.
A gyermekek és a munka összehangolása sokszor nem egyszerű feladat ezt elismerem. Igyekszem jó előre tervezni és nagy segítség nekem anyukám és a férjem, mert rájuk mindig számíthatok, amikor vigyázni kell a gyerekekre.

Hogyan kell elképzelni a felnőtt csapattal végzett munkát, mivel tudod elérni, hogy a terhelés ellenére jó állapotban legyenek a játékosok?

A csapatnak hetente egyszer tartok egy sérülés megelőző edzést, amely kimondottan olyan speciális, a csapatra kidolgozott gyakorlatokból áll, amiknek a segítségével próbáljuk a kötött izmokat rugalmasabbá tenni, a mozgásformából adódó izomegyensúly eltéréseket visszaállítani és a sok balance gyakorlattal felkészíteni az ízületeket a váratlan fordulásokra és a hirtelen mozdulatokra. Így az ilyen szituációkban is rugalmasabban tudnak reagálni.
Ezen kívül, ha sérülés van, vagy valakinek fájdalmai vannak, akkor külön egyéni kezelésre jön hozzám.

A tavaszi szezon előtt mindenkit az foglalkoztat, kire lehet számítani, hogy vannak a sérültjeink?

Sajnos van két játékos a csapatban, akiknek keresztszalag szakadásuk van, így ők jelenleg kiesnek. Kemény Dórit most februárban fogják műteni. Sülye Ágota pedig már jár hozzám rehabilitációra. Ő már valószínűleg pályára állhat ebben a szezonban.
A kisebb sérüléseket pedig igyekszem minél hamarabb helyrehozni.

Te hogyan kapcsolódsz ki, mivel telik a szabadidőd?

A kikapcsolódásra álltalában hétvégén jut időm, ilyenkor főként a gyerekekkel szervezünk családi programokat, kisebb kirándulásokat. Jó időben nagyon szeretünk erdőben túrázni, ilyenkor télen pedig többször megyünk színházi előadásokra.

Köszönöm az interjút, további jó munkát kívánok!

Hír megosztása:

Szerző: KNKSE

Oszd meg ezt a hírt!