Interjú Varga Józseffel, a Hufbau – Akker KNKSE felnőtt csapatának új vezetőedzőjével

Nemrégiben bemutattuk a Hufbau – Akker Kecskeméti NKSE felnőtt csapatának új vezetőedzőjét, Varga Józsefet. A szakember 30 éves pályafutása során számos élvonalbeli csapat szakmai munkáját irányította, a 2018/2019-es szezontól Kecskeméten dolgozik majd a Kecskeméti NKSE csapatában.

A vele készült interjúban nem csak szakmáról faggattuk.

 

A bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondtad, nem lesz könnyű a csapat dolga az NBI/B megerősödött gárdái között. Egy héttel később, több klub már bejelentette, kikkel erősít, most hogyan látod a bajnokság erejét?

Az előttünk álló idény a 2017/2018-as szezonnál is erősebb lesz a keleti csoportban. Több csapat is rutinos, előzőleg a magyar bajnokság első osztályában szereplő játékossal erősített, illetve tervezi a játékoskerete optimalizálását. Amelyik csapat elől szeretne végezni a bajnoki táblázaton, annak az elmúlt évadnál is „élesebb” lesz minden egyes mérkőzés.

A csapat alakulóban van, néhány napon belül véglegessé válik a maradók köre, ezt követően sajtótájékoztatón mutatjuk be az újonnan érkező játékosokat. Hogyan alakul a felkészülési időszak, mikor kezdik a munkát a játékosok?

A felkészülési terv kialakítása folyamatosan zajlik. A klub vezetősége az ígéretéhez híven, olyan feltételrendszert próbál biztosítani az edzéskörülmények területén, melyek megfelelő optimizmussal töltenek el, azaz professzionális felkészülést tesz lehetővé.

Júliusban kezdjük az edzéseket különböző felmérésekkel, melyek a játékosok személyes kondicionális állapotát hivatottak feltérképezni. Ezek jelentősége, hogy a későbbiekben személyre szabottan tudjuk a különböző feladatok terhelési mutatóit meghatározni. Ezen kívül természetesen a csapat játékosainak technikai, taktikai képzettségének megfigyelése is kiemelt feladat lesz.

A jelenlegi tervek szerint 65 edzés, valamint 10 – 12 felkészülési mérkőzés szerepel a programban, ami 1 hét edzőtábort is magában foglal békéscsabai helyszínnel.

Minden edzőt egyéni stílus jellemez a szakmai munkáját tekintve. Te hogyan vágsz neki a szezonnak, van valami, amit a játékstílusban, edzésmunkában meg szeretnél valósítani?

Az egyéni játékstílus, azért megtévesztő, mert azt olyan edző tudja megvalósítani, akinek megfelelő anyagi lehetősége van az általa preferált, játékhoz illeszkedő játékosok megszerzésére. Ettől függetlenül szeretnék olyan csapatot kialakítani, amelyik dinamikus kézilabdát játszik, minél inkább kihasználva a rendezetlen védelem elleni támadásokban rejlő lehetőségeket. Ennek előfeltétele egy stabil kommunikatív védekezés, aminek kialakítása szokott a leginkább „munkaigényes” lenni. A legfontosabb az, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtaláljuk a csapat személyi összetételéhez maximálisan igazodó védekezési és támadási rendszert, szerkezetet, melyekhez későbbiekben igazítani lehet stratégiát és taktikát egyaránt.

Gondolom hamarosan Kecskemétre költözöl. Hogyan éled meg az ilyen váltásokat? Lehet-e tudni valamit a családodról, vagy egyedül érkezel?

Mivel nem ez az első, sem a második ilyen helyzet edzői pályafutásom alatt, így semmilyen különleges érzést nem jelent azon kívül, hogy egy új munka mindig egyfajta pozitív várakozással teli állapotot idéz elő.

A feleségem, fiam és lányom Debrecenben dolgoznak, oda köti Őket a munkahelyük.

Lesz-e alkalmad még a felkészülési időszak előtt nyaralni, pihenni, mivel töltöd a szabadidődet, hogyan tudsz feltöltődni?

Balatonfüreden lesz edzőtovábbképzés, majd otthon töltöm az edzésekig hátralévő időszakot. Június második felétől már a KNKSE – nél előttem álló feladatok kerülnek előtérbe, azaz a konkrét edzésprogramok, gyakorlatok tervezése az első mikrociklusra, a harmadik hét végéig.

Van-e valami olyan babonád, szokásod, amelyet a szurkolók minden meccsen tapasztalhatnak majd?

Nem vagyok babonás, bár most, hogy belegondolok a győztes mérkőzésekig mindig ugyanabban a ruhában vagyok: melegítő, póló stb. Amennyiben van valami jó, vagy rossz szokásom, azt úgyis „kiszúrják” majd a remélem minél nagyobb számban csapat mellett kiálló szurkolók.

Köszönjük az interjút, még egyszer üdvözlünk a csapatban, sikeres munkát kívánunk Kecskeméten!

Hír megosztása:
fb-share-icon

Szerző: KNKSE

Oszd meg ezt a hírt!