„Megmutatjuk az országnak, milyen remek csapata van Kecskemétnek” – interjú Farkas Józseffel

A Kecskeméti Női Kézilabda Sportegyesület kapusedzője, Marosán György jobbkeze és egyben a csapat technikai vezetője Farkas József. A „Jofival” készült interjú ezúttal nem csak a szakmáról szól.

 

Jofi- mindenki így szólít-, először is honnan a becenév? Van ennek valamilyen története?

Még akkor kaptam a becenevemet, amikor édesapám Izraelben kézilabdázott és egészen kicsi voltam. Kint éltünk Tel-Avivban, a szőke csigahajammal és a kék szememmel nem éppen egy ottani gyerek benyomását keltettem. Sokszor mondták rám a „yofi” héber szót, ami azt jelentette szépség. Mivel édesapám is József, rám ragadt, így később mindenki így hívott, még a családban is. Azután már egyszerűen mindenhol kértem így hívjanak, nem hallottam máshol bárkit is így hívnának, így tetszett is, hogy egyedi becenevem van.

Játékosként még a Bajnokok Ligájában is szerepeltél, mesélj kicsit a sportmúltadról!

Szegeden kezdtem el a kézilabdát 9 éves koromban, nagyon sokat álmodoztam róla, hogy egyszer a PICK-Szegedben védhessek, pár évvel később még a B-közepet is erősítettem. Sorra sikerült bizonyítanom az akkori Tisza Volán utánpótlás csapatainál miközben az utánpótlás válogatottban is védtem 5 éven keresztül. Egyszer ezek után ifista koromban megkerestek a felnőtt csapattól, hogy a felnőtthöz kell mennem edzésre. Soha nem felejtem el azt az élményt, hogy egy ilyen csapatnál edzhetek, mint a „Pick”. Teljes három évet töltöttem a felnőtt csapatnál, ahol szerencsére akkora élmények is megadathattak NB1-es mérkőzések játéklehetőségei mellett, mint hogy a legnagyobb európai kupasorozatban is kaptam játékperceket. Ezután Kecskeméten töltöttem egy évet az első osztályban, ahol remek csapatunk volt és a 7. helyen végeztünk a bajnokság végén. Következő évben Lajosmizsére igazoltam, majd következett az Algyő másodosztályban, ahol meg is nyertük a második évben a bajnokságot. Rengeteg munkám miatt Makóra igazoltam NB2-be, ahol azóta is védek meccseken, ahogy időm engedi teendőim mellett.

Bármely kollégánk megerősítheti, Te mindig mozgásban vagy, telefonálsz, még este későn is elérhető vagy. Hogyan telik egy napod, milyen feladataid vannak?

Valóban mozgalmas napjaim vannak, nehéz lenne leírni mik is a konkrét feladataim, annyi van. Fő feladatom a felnőtt csapat edzésein, mint edző részt venni, ezen belül is főleg a kapusokkal töltöm a legtöbb időt. Mint technikai vezető a felnőtt csapat ügyeit intézem, ezen belül például megszervezni a mérkőzéseket, edzésidőpontokat, összerakni a felszereléseket, összehangolni a programokat, rendezvényeket, ha kell, cikkeket írok a honlapra, buszokat rendelek, intézem a papírmunkákat. Igazából minden olyan teendőt meg kell oldanom, ami a játékosok könnyebb és zökkenőmentesebb felkészülését, mindennapjait segíti. Ilyen például a lakásokkal kapcsolatos ügyek intézése, ha kell orvoshoz, terapeutához vinni őket, ha kell autószerelőhöz elviszem őket, vagy segítek nekik a hivatali ügyek intézésében. Egyszóval minden. Ezért is van, hogy 0-24 óráig elérhető vagyok, volt, hogy valakivel ügyeletre kellett menni, volt, hogy gyógyszerre volt szükség késő este, bármikor-bárki hívhat, akinek segítségre van szüksége.

Marosán Györgytől is megkérdeztük, milyen a munka ennyi nő között. Te technikai vezetőként és kapusedzőként is részese vagy a lányok hétköznapjainak. Milyen velük dolgozni?

Marosán Gyurival Szegeden kezdtem el a szakmai munkát, mint kapusedző 6 évvel ezelőtt. Ekkor már láttam azt, hogy mennyire speciális feladat is az enyém, hiszen az országban rendkívül kevés olyan kapusedző van, aki megfelelő figyelmet fordít a kapusok megfelelő fizikális és mentális képzésére, fejlesztésére. Szerencsére rendkívüli felkészítést kaptam fiatal koromban, rengeteget tanultam édesapámtól egészen gyerekkoromtól, aki szintén tömérdek évet foglalkozott kapusokkal, valamint Porobic Haristól, aki most a Telekom Veszprém felnőtt kapusedzője. Megtanultam tőlük milyen apró részletekben is rejlik a mi „hivatásunk”, valamint látom azt, hogy Magyarországon szinte semmilyen koncepció nincs a kapusok megfelelő képzésére. Visszatérve az eredeti kérdésre, nagyon szeretem a munkámat, nagyon nagy kihívás a kapusok speciális képzése, főleg látva azt, milyen hiányosságokkal rendelkeznek, ezeket alapjaitól kell felépítenem. Mondhatom igazi erőpróba ennyi nő között dolgozni. Sokszor érzékenyebbek, szeszélyesebbek, mint a férfi játékosok, de egy, ami nagyon összeköt minket: a győzni akarás, céljaink megvalósítása és az oda kövező út kiépítése, bármilyen akadályok is gördülnek elénk. Technikai vezetőként, ahogy korábban is írtam, igyekszem mindenben segíteni a hétköznapjaikat, hogy csak a kézilabdával kelljen foglalkozniuk, ne szenvedjenek semmiben hiányt.

A játékosokat is kérdeztük arról, mivel töltik szabadidejüket. Te hogyan kapcsolódsz ki? Volt-e időd nyaralni az NB1-es szezon előtt?

Szabadidőmben sokszor csinálok olyan szabadidős tevékenységeket, amik teljesen kikapcsolnak: filmeket nézek, utazok, a barátaimmal töltöm szabadidőmet. Pár éve elhatároztam, hogy minden évben egy hetet a tengerparton töltök, szüksége van az embernek a levegőváltozásra, egy más környezetben való feltöltődésre. Szerencsére ez idén is sikerült baráti társasággal, amikor is Horvátországban tudtunk „újjászületni”.

Kevesebb mint egy hónap van a bajnoki rajtig. Tudjuk, hogy a szurkolók nagyon várják már a meccseket. Üzensz nekik valamit?

Ahogyan azt Marosán Gyuri is megfogalmazta, ez az év másról fog szólni, mint a tavalyi, nem minden meccsen fogunk győzedelmeskedni. Olyan csapatokkal fogunk játszani, akik a nemzetközi kupaporondokat is évek óta ostromolják. Egy biztos, azt megígérhetjük, hogy sehol sem feltett kézzel fogunk játszani, mindenhova nyerni megyünk, mindenhol Kecskemét hírnevét szeretnénk tovább és tovább fényesíteni. Mi is nagyon várjuk a mérkőzéseket, reméljük, ahogy tavaly is, szép számban fognak minket bíztatni, szurkolni nekünk. Azt garantálom, hogy a végsőkig fogunk küzdeni, mindent beleadunk és megmutatjuk az egész országnak, milyen remek csapata van Kecskemétnek.

 

… és ami a kedvenceket illeti:

Kedvenc film: A rettenthetetlen, Váratlan szépség

Kedvenc zenekar/énekes: Republic, Halott Pénz

Kedvenc színész: Will Smith, Jim Carrey

Kedvenc étel: Brassói aprópecsenye

Kedvenc állat: Oroszlán

 

Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a munkádhoz!

Hír megosztása:
fb-share-icon

Szerző: KNKSE

Oszd meg ezt a hírt!