Új edző a Kecskeméti NKSE utánpótlás képzésében – Mátrai Pétert kérdeztük

A Kecskeméti Női Kézilabda Sportegyesület utánpótlás szakmai stábja új kollégával bővült Mátrai Péter György személyében. Pétert az ifjúsági és az NBII-es csapat irányításával bízta meg a vezetőség.

 

Péter, korábban Te is kézilabdáztál, kapus poszton játszottál. Mesélj kicsit a sportmúltadról!

A kézilabda karrieremet Szegeden kezdtem el 13 éves koromban.  18 éves koromig voltam a Pick Szeged játékosa, ez idő alatt végig jártam a korosztályos csapatokat és velük egytől egyig szép eredmények értünk el. Érettségi után a tanulmányaimat folytattam, de a tanulás mellett nem akartam abbahagyni a kézilabdát sem, így a FTC-be mentem el játszani, ahol 2 évet töltöttem el.  Az első évemben NBII felnőtt második helyet szereztük meg, a második évemben pedig meg is nyertük az NBII felnőtt bajnokságot. Ezt követően kaptam egy nagyon jó lehetőséget és Egerbe igazoltam, ahol kipróbálhattam magamat NBI-ben is. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem. Eger után még 1-1 évet töltöttem Ózdon és Lajosmizsén NBI/B -es osztályban.

Az elmúlt szezonban a Mizse KC megyei női felnőtt csapatát irányítottad, így nem lesz újdonság számodra a lányokkal való munka. Milyen tapasztalatokkal, célokkal vágsz neki a bajnoki évnek?

Rengeteg tapasztalatot szereztem itt edzőként. Úgy mond első saját csapatom, akikkel foglalkoztam. Itt az elsődleges cél az volt, hogy építsünk egy olyan csapatott, akikkel a következő években komolyabb célokért lehet dolgozni. A szezon végére egy nagyon jó csapatot sikerült összeállítani, akiket örökre a szívembe zártam, hiszen ha ők nem lennének, akkor én most nem állhatnék itt.  Az év első fele arról fog szólni, hogy egymást megismerjük és az én elképzelésemet meg tudjuk valósítani. Számomra a legfontosabb, hogy olyan játékosokat neveljek/neveljünk ki, akik a későbbiekben az NBI/B felnőtt csapatban vagy akár az NBI –ben megállják a helyüket. A lányoknak is és nekem is komoly tapasztalat szerzés lesz ez az év, mivel 2 bajnokságban is meg kell felelni. Az NBI ifi mellett az NBII felnőtt szint ilyen fiatalon komoly terhelésnek és felkészültségnek felel meg. A célok pedig egyértelműek a biztos bent maradás mind a 2 bajnokságban. De úgy megyünk neki, hogy minden meccset meg szeretnénk nyerni és majd a végelszámolásnál kiderül, hogy mire lett elég az elszántságunk. De mint mondtam, az eredmény mellett a legfontosabb, hogy a játékosok fejlődjenek és majd rövid időn belül ott legyenek a felnőtt csapatban.

Hogyan áll fel a két általad irányított csapat? Mekkora átfedés lesz a két keret között, érkezik-e erősítés?

Az NBI Ifit és az NBII felnőtt csapatot ugyan azok a játékosok alkotják majd. Körülbelül 18-20 játékossal fogunk nekivágni a bajnokságoknak. Valószínűleg érkezik 1-2 ember. Nem szerettem volna sok játékost igazolni, hiszen itt egy nagyon jó kis csapat van, akikben van lehetőség és lehet velük dolgozni. Mivel azonban vannak távozók így sajnos azt az űrt valahogy ki kell tölteni. A célunk az, hogy saját nevelésű játékosokra építsük a csapatokat.

Mikor kezditek az edzéseket, hogyan alakul a felkészülési időszak programja?

A felkészülést már július 18-án elkezdjük mivel nagyon hamar indul az Ifjúsági szezon. Utána 1 hetes edzőtáborba megyünk, ahol még jobban összecsiszolódunk. Napi 2 edzésünk lesz. Körülbelül 7-8 edzőmeccset játszunk, amiben benne van az Orosházi torna is.

 

 

… és néhány rövid kérdés:

Péter példaképe a magyar edzők között: Tóth Edmond

a külföldi edzők között: Xavier Pascual

Kitől tanultál eddig a legtöbbet a kézilabdáról? Juhász István

Kedvenc időtöltéseid a kézilabdán kívül: Barátokkal lenni, Horgászat, Túrázás,

 

Köszönjük az interjút, eredményes munkát kívánunk, hajrá Kecskeméti NKSE!

 

Hír megosztása:

Szerző: KNKSE

Oszd meg ezt a hírt!