Utánpótlás körkép 2.0 – Mátrai Pétert kérdeztük

Előző cikkünkben a kisebb korosztályok edzőit faggattuk arról, csapataik hogyan élték meg az otthon töltött időt, most Mátrai Pétert, az ifjúsági és a serdülő csapat vezetőedzőjét kérdeztük az elmúlt hónapok tapasztalatairól, a tervezett felkészülési időszakról és a következő bajnoki év terveiről.

Peti, rendhagyó módon ért véget a tavaszi szezon. Hogyan teltek az elmúlt hónapok?

Több mint 2 hónap telt el úgy, hogy a lányokkal nem találkoztunk személyesen. Ez idő alatt az általam kiadott edzéstervek alapján tartották szinten magukat. Tudni kell, hogy otthon egyedül plusz motiváltság nélkül nehéz dolguk van a fiataloknak, de örülök annak, hogy a legtöbben megcsinálták, amit kértem tőlük. A lányok többször kérdezték már, várták, hogy mikor foghatnak újra labdát és mikor állhat össze újra a csapat. A leállásnak azonban voltak pozitív oldali is. Akik általában távol vannak a szüleiktől azok most együtt lehettek a családdal és vannak olyan játékosaink is, akik ebben a helyzetben jobban tudtak készülni az érettségire. Szerencsére mindenkinek sikerültek az érettségi, ezúton is gratulálok nekik.

Mindezek mellett külön köszönet a szülőknek, akik segítették a munkámat azzal, hogy felügyelik és ösztönzik a gyereküket, hogy sportoljanak. Az otthoni edzéseket május végén befejeztük és már a jövő évi szezonra koncentrálunk.

Egy bajnoki évet tudhatsz a hátad mögött a Kecskeméti NKSE kötelékében. Hogyan tekintesz vissza a 2019/20-as szezonra?

Ami engem illet, tavaly júliusban kerültem az Egyesülethez az ifjúsági csapat vezetőedzőjeként, majd félévkor átvettem a serdülő csapatunk irányítását is. A cél az volt, hogy az eredmények mellett fejlődjenek a fiatal játékosaink, hogy majd a jövőben többen is felkerülhessenek a felnőtt csapatunkba. Sajnos az eredmények nem úgy jöttek, ahogy azt előre elterveztük, ennek több oka is volt. Azonban büszkén mondhatom, hogy a lányok ebben az évben helyt álltak csapatként és játékosként is. A márciusi leállásig keményen dolgoztunk, hogy elérjük céljainkat. A szülők és a szurkolók láthatták, hogy a második félévben a lányok minden egyes meccsen kitették a szívüket-lelküket a pályán és közönségszórakoztató mérkőzéseket játszottak. A szezon végére összeállt a csapat és a pályán szerettük volna kiharcolni a bennmaradást az ifivel, a serdülővel pedig egy nagyon szép félévet tudtunk volna zárni. A vírus miatt azonban ezt már nem tudtuk megmutatni a nézőknek. Természetesen nem panaszkodhatunk, hiszen a bajnokság lezárásával biztossá vált a bennmaradás az ifjúsági csapattal az I. osztályban és az NB2 felnőtt bajnokságban is. Mindezek mellett, ezalatt a csonka szezon alatt majdnem mindent elvégeztünk technikai és fizikális szempontból, amire a jövőben tudunk majd alapozni.

Nagyjából egy hónap és kezdődik a felkészülés, bár a következő bajnoki év menetrendjét még nem tudjuk. Mik a tervek 2020/2021-ben?

A felkészülési időszak kezdetét július 6-ra terveztem, ha minden az elképzeléseink szerint alakul. Annak kimondottan örülök, hogy az ifjúsági és a serdülő csapat magja egyben maradt, senkitől se kellett búcsút venni. Vannak azonban távozók, akik a továbbtanulás mellett döntöttek, nekik sok sikert kívánok a jövőben. Emellett lesznek igazolások, ismerős arcok az utánpótlásból, akik egy rövid kitérő után visszajöttek hozzánk. Lesznek mellettük új játékosok is. Az ifjúsági keret jelenleg 90%-ban teljesnek mondható, a bajnokságban nagyon fiatal kerettel indulunk majd, kiegészülve pár idősebb játékossal. A következő szezonra a célok nem változtak, a biztos bent maradás és mindezek mellett a játékosok fejlődése a fogfontosabb cél.

…. és lássuk mit mondott a GBB Zrt. Kecskeméti NKSE serdülő és az ifjúsági csapatának egy-egy játékosa az elmúlt hónapokról:

Árvai Laura az ifjúsági csapat beállója 

„Számomra ez az időszak kedvező volt, hiszen itthon tölthettem a családommal ezt a közel 3 hónapot. Az online oktatás kezdetben nehéznek bizonyult és több időt igényelt, de ennek ellenére sem hanyagoltam el az edzéseket. Napi szinten edzettem, minél változatosabban próbáltam elvégezni a kiírt edzéstervet, persze a körülményekhez képest. Összeségében számomra ez az időszak egy pozitív kiesés volt, és a bajnokság lezárásával a csapat is abszolút hasznosan jött ki ebből a helyzetből. Az előző szezonban pontok tekintetében sajnos nem álltunk az élen, de úgy gondolom, hogy egy igazi csapat kovácsolódott, egy jó és ütőképes brigád. Izgatottan várom az első közös edzéseinket, mert nagyon hiányzik a csapat és persze jó lesz újra labdás feladatokat is végezni. A jövőre tekintve abszolút optimista vagyok, hiszen a csapategység is rendbe jött, illetve a remélhetőleg érkező játékosok segítségével még erősebbek leszünk, így az edzők által kitűzött célt megpróbáljuk teljesíteni és ha lehet túlszárnyalni!”

Pécsi Lili a serdülő csapat csapatkapitánya

„Sajnálom, hogy a bajnokságot nem tudtuk befejezni, mert a csapatjáték kezdett összeállni és a szezon második felében egyre jobb meccseket játszottunk. A karantén alatt rendszeresen, minden nap edzettem. Szerencsém van, mert anyukám tesi tanár és tudott nekem segíteni. Az edzéseket a két nővéremmel együtt végeztem, ez volt a mi közös programunk, amit mindig nagyon élveztem. Az edzéseket futással kezdtük és persze a kutyánkat is mindig vittük magunkkal, hiszen ő sem maradhatott ki a mozgásból. Majd erősítéssel folytattuk, amit Schulz, a kutyánk szorgalmasan végig nézett és természetesen ellenőrizte, hogy minden gyakorlatot helyesen végezzünk el. Mivel az egyik nővérem kézilabdázik, így a cseleket és a lövéseket is tudtuk közösen gyakorolni. Nagyon várom az újra kezdést, a csapattársaimmal való találkozást, az izgalmas mérkőzéseket és bízom benne, hogy a jövő szezonban jó helyezést tudunk elérni.”

Hír megosztása:
fb-share-icon

Szerző: KNKSE

Oszd meg ezt a hírt!